FN vänder på världskartan

2019-04-01

Söder högst uppEn världskarta med söder högst upp. Lilla bilden: FNs generalsektererare, Antonio Guterres.

Förenta nationerna (FN) har beslutat att från och med april 2019 ska alla kartor vändas och ritas med söder högst upp och norr längst ner. Åtgärden är ett försök att kompensera den diskriminering som människor på södra halvklotet fått utstå under århundraden.

För att försäkra sig om att man inte överkompenserar, så har man satt en tidsgräns - beslutet gäller bara under de kommande hundra åren. Därefter vänds kartan tillbaka igen.

Omvärldens reaktioner har varit blandade. Australiens premiärminister, Scott Morrison, ställde sig positiv till beslutet, och sade att "Vi i Australien har befunnit oss i bottenskiktet så länge, men nu är det äntligen vår tur. The Land Down Under? Inte nu längre!"

Även andra länder har reagerat på FNs uttalande. De flesta länder i Sydamerika står bakom beslutet, men Ecuadors president, Lenín Moreno, yttrade, "Vi känner oss splittrade i den här frågan."

Över hela världen kämpar nu lärare och kartproducenter för att snabbt implementera förändringen. Här på Seterra tar vi FNs direktiv på största allvar och arbetar hårt för att uppdatera övningarna. Man kan redan nu spela den populära övningen De 30 största länderna efter befolkning på en omvänd karta. Vi planerar att ha uppdaterat samtliga övningar i slutet av april. I april 2119 kommer vi naturligtvis att ändra tillbaka kartorna igen.

Historiskt sett har det varierat om man visat norr eller söder överst på kartan. Tidiga egyptiska kartor visade t ex söder högst upp. Arabiska och kinesiska kartritare ritade också ofta kartor med söder överst. Att ha norr uppåt blev inte standard förrän på 1500-talet.

South on top
De 30 största länderna efter befolkning, med söder överst. Klicka på kartan för att spela!-