Europas sex mikrostater

2018-05-18

Valetta, Malta
Valetta är den vackra huvudstaden i Malta, en av Europas mikrostater.

>Spela ett geografispel om Europas mikrostater.

En mikrostat är ett självständigt land som har en exceptionellt liten befolkning och landareal. I Europa är de sex återstående mikrostaterna främst rester från en förgången tid när feodala herrar styrde över ett otal små länder.

De har stått emot tidens historia medan grannregionerna absorberades i större politiska enheter för att bli de moderna stater som vi känner till idag. Trots sin lilla storlek har de unika egenskaper som gör dem värda att veta mer om.

Liechtenstein

Liechtenstein ligger mellan Schweiz och Österrike och är en bergig mikrostat med en befolkning på endast 37 000. Även om dess territorium bara är 160 kvadratkilometer, har den en av världens högsta BNP per capita.

Landet får större delen av sin förmögenhet genom att vara ett globalt bankcenter för världens finansiella elit, men det är också attraktiv vintersportort. Liechtenstein styrs av en furste, som har stor makt och bland annat kan inlägga veto mot nya lagar

San Marino

San Marino är en så kallad enklav, eftersom den är helt omgiven av Italien. Inte överraskande dominerar italienska språket och kulturen i detta självständiga land som ligger på nordöstra sidan av den italienska halvön. Dess 33 000 människor bor i ett område på bara 60 kvadratkilometer, vilket gör det till en av de minsta staterna i Europa.

Sedan dess självständighet från det romerska riket 301 e.Kr. är San Marino den äldsta suveräna staten som fortfarande existerar. Dessutom fortsätter landet att styras av en konstitution som skrivits på 1500-talet, vilket är det äldsta konstitutionen som fortfarande är i kraft.

Andorra

Andorra är en självständig stat i Pyrenéerna som ligger mellan Spanien och Frankrike. Mycket av dess kulturella influenser, som dess officiella språk i katalanska, kommer från den spanska provinsen Katalonien.

Trots att endast 77 000 personer bor här, har Andorra ett helt fotbollslag som tävlar i UEFA-tävlingar. Sedan de började regelbundna tävlingar år 2000 har de bara vunnit sex matcher. Som det är fallet med andra europeiska mikrostater, är Andorra en finansiell tillflyktsort för den globala eliten och en vintersportort för de rika.

Vatikanstaten

Vatikanstaten är den minsta politiska enheten i världen, både när det gäller storlek och befolkning. Den totala arealen är bara 44 hektar. Befolkningen varierar, men uppskattas till cirka 1000 invånare. Det inkluderar självklart påven, den katolska kyrkans överhuvud.

Även om Vatikanstaten är liten innehåller den några av världens mest besökta sevärdheter, såsom det Sixtinska kapellet och Peterskyrkan.

Monaco

Även om den geografiskt ligger på franska Rivieran, är Monaco en självständig stat med 35 000 invånare. Med ett område på endast två kvadratkilometer är det den näst minsta europeiska staten; bara Vatikanstaten är mindre. Monaco har styrts av familjen Grimaldi sedan 1200-talet, då dynastins grundare flyttade sina soldater och herravälde från Genua i Italien till sin nuvarande plats.

Förutom att vara ett skatteparadis för världens finansiella elit är Monaco känt för sin berömda Formel 1 Grand Prix-tävling, som allmänt anses vara den mest prestigefyllda motorsporttävlingen i världen.

Malta

Med en befolkning på nästan 500 000 är Malta relativt stort i förhållande till de övriga mikrostaterna i Europa. Det är dock det minsta landet i Europeiska Unionen.

Malta var en del av Storbritannien till och med 1964, och engelska är fortfarande officiellt språk tillsammans med maltesiska. De flesta talar och förstår också italienska. Trots öns historiska band till Storbritannien har det maltesiska folket en unik etnisk identitet som går tillbaka till tusentals år.-